27 مهر 1400 - 8:31
شناسه خبر: 16965
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها پیش بینی می شود؛
افزایش تولید ۱۰ میلیون تنی محصولات زراعی
به گزارش «پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران» به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم با اعلام این مطلب گفت: برآورد میکنیم در پایان این طرح پنج ساله با احتساب حداقل ۳۰ درصد افزایش بهره وری در سطح فعلی و افزایش سطح کشت برخی محصولات جایگزین به افزایش حداقل ۱۰ میلیون تن محصولات غلات، حبوبات، علوفه و دانههای روغنی در اراضی دیم دست یابیم.خشنود علیزاده پیش بینی کرد تا پایان این طرح، سطح زیر کشت اراضی دیم از حدود ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار فعلی بر اساس آمارنامه رسمی سال ۹۸ به حدود ۸.۵ میلیون هکتار برسد.وی با بیان این که طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور از سال گذشته در شش استان به طور محدود آغاز شده است، اظهار داشت: امسال گام دوم این طرح با همراهی و پشتیبانی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و مشارکت ۳۰۰ هزار بهره بردار در ۱۵ استان دیم خیز و در سطح ۲.۶ میلیون هکتار اجرا میشود.
علیزاده با اشاره به این که در حال حاضر بیش از ۳ میلیون هکتار از اراضی دیم به صورت آیش رها میشود، گفت: در این طرح از فضای آیش برای کشت جو و محصولات جایگزین که در تناوب با غلات هستند، استفاده میشود.وی درباره جزئیات طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور شرح داد: ما در قالب این طرح به دنبال افزایش بهره وری تمام محصولات زراعی دیم و نیز افزایش سطح زیرکشت بعضی از محصولات مانند جو و محصولات جایگزین در تناوب با غلات هستیم.رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم افزود: سطح زیر کشت گندم در این طرح افزایش نخواهد داشت، اما بر اساس برنامه ریزی ها، ۵۰۰ هزار هکتار به سطح فعلی کشت جو با توجه به قابلیتهای این گیاه و تحمل آن به خشکی اضافه میشود.
وی سطح فعلی کشت جو در اراضی دیم را حدود ۹۰۰ هزار هکتار عنوان کرد.علیزاده ادامه داد: حداقل ۳ میلیون هکتار اراضی دیم که تحت آیش بودند به تدریج و ظرف پنج سال زیر کشت جو و محصولات جایگزین رفته و عملیاتی میشود.وی معرفی یک الگوی کشت مناسب و قابل اجرا را از اهداف طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور دانست و تصریح کرد: در گذشته اکثر محصولات زیرکشت در اراضی دیم محدود به غلات بود به طوری که در سال ۹۸ حدود ۸۶ درصد سطح کشت اراضی دیم به گندم و جو اختصاص داشت و ادامه این روند میتوانست وضعیت خطرناک و ناپایداری را در این اراضی ایجاد کند.علیزاده افزود: برای تولید پایدار در درازمدت، سهم کشت غلات در دیمزارها ظرف پنج سال باید حدود ۶۰ درصد شود و مابقی اراضی دیم نیز به کشت محصولاتی همچون دانههای روغنی، حبوبات و علوفه اختصاص پیدا کند.
وی خاطر نشان کرد: کشت متوالی غلات موجب طغیان آفات و بیماریها و فرسودگی خاک میشود، زیرا غلات از عمق و عناصر محدودی از خاک استفاده میکند.رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم درباره عملکرد اقتصادی تولید در دیمزارها گفت: چنانچه کشاورزان از ارقام زراعی جدید بر اساس بستههای زراعی و دستورالعملهای فنی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم استفاده کنند، حتی در شرایط سخت خشکسالی نیز عملکرد کاملاً اقتصادی خواهند داشت.وی در همین حال پیش بینی کرد در پروژه جهش تولید در دیمزارهای کشور با بکارگیری توصیههای فنی این مؤسسه، عملکرد تمام محصولات زراعی حداقل ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار افزایش یابد.
علیزاده با اشاره به تدوین ۱۰ دستورالعمل جدید محصولات زراعی دیم از سوی مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم گفت: این دستورالعملهای فنی در مورد کشت انواع غلات، حبوبات، گیاهان علوفهای و دانههای روغنی در مناطق مختلف اقلیمی تحت شرایط دیم و همچنین آبیاری تکمیلی برای ارقام گندم و جو دیم است.وی اضافه کرد: علاوه بر این، بروشورهای ترویجی از دستورالعملها برای دسترسی آسان و راحت کارشناسان و مروجان، آماده و در اختیار معاونت امور زراعت و سازمانهای جهاد استانها خواهد گرفت.